Roanne van Voorst

…is onderzoeker, schrijver, journalist, (Tedx) spreker en universitair docent. Haar boeken en artikelen zijn vertaald in verschillende talen en worden internationaal gepubliceerd. Als ‘antropoloog van de toekomst’ richt haar onderzoek zich op wat een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Daarbij denkt ze vooral na over wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: hoe houden we hoop in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door klimaatveranderingen en ‘fake news’? Wat houdt ons menselijk, in tijden van robotisering? Zullen we straks verliefd worden op robots, dineren met avatars, en onze werktaken overlaten aan algoritmes? Wat is daarvan het effect op onze samenleving, en op ons individueel geluk en welzijn? En welke vaardigheden moeten we onszelf en onze aanleren, om ook in een hoogtechnologische toekomst menselijk en professioneel succesvol te blijven?

Onderzoek

Roanne heeft onderzoek gedaan over de hele wereld, van Inuit-dorpen in Groenland tot de sloppenwijken van Jakarta, van vluchtelingenkampen in Griekenland tot privéclubs in Oostenrijk; onder conflict-actoren in Myanmar en onder sexwerkers in Nederland.

In 2014 promoveerde ze (cum laude) aan het Amsterdam Institute of Social Science Research (AISSR, Universiteit van Amsterdam). Ze heeft sindsdien onder andere gewerkt als consultant voor het Deense Instituut voor Internationale Studies (DIIS) binnen een onderzoeksproject naar de toekomst van steden en was daarna verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Studies. Roanne is daarnaast lid van de Dutch Future Society, een organisatie voor professionele futuristen en trendwatchers.

Boeken en artikelen

Roanne schrijft fictie, non-fictie en poëzie. Een paar van haar Nederlandse gedichten kun je hier lezen. Daarnaast schreef ze verschillende boeken en artikelen die (ook) in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Hieronder een selectie:

 • Ooit aten we dieren

  Ooit Aten we Dieren

  Een nonfictie werk over de toekomst van ons voedsel (Podium, 2019)

  Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten volkomen geaccepteerd is. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Net zoals ooit heksenverbranding, slavernij en homodiscriminatie ineens niet meer konden. Over een aantal decennia zal veganistisch de norm zijn, en vragen onze kleinkinderen ons hoe we ooit dieren hebben kunnen eten.Met een optimistische blik laat Roanne van Voorst zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden. Ze gaat in gesprek met boeren, blikt terug op de tijd dat er giraffen werden gegeten en doet uit de doeken waar zelf tegenaan loopt als beginnend veganist. Dit maakt ‘Ooit aten we dieren’ tot een onmisbaar boek voor vegetariërs, flexitariërs én overtuigde vleeseters.

  ‘Dit boek kan je leven ingrijpend veranderen. Begin vandaag nog.’
  Antoinette Hertsenberg

 • Lief van je

  Lief van Je

  Een roman gebaseerd op waargebeurde verhalen, over de toekomst van conflict en de toenemende angst voor vluchtelingen (Brandt, 2018)

  Ongeveer een halfuur nadat mijn broertje zijn eerste zoen kreeg, is hij onder de Van Marelbrug op het wateroppervlak te pletter geslagen. Waar houdt verantwoordelijkheid op en begint schuld? Het was lief van haar geweest - zeiden haar ouders - haar broertje een keer mee uit te nemen, maar zij wisten niet wie ze werkelijk was. Het enige wat ze nu nog kon doen, was de strijd afmaken die hij wilde beginnen in Syrië. Langzaam en onafwendbaar voltrekt het noodlot zich.

  ‘Een bijzonder krachtige en trefzekere roman, met een geheel eigen en nieuwe stem die nog dagen nadat ik het boek uit had bleef naklinken. Wondermooie zinnen en beelden volgen elkaar in hoog tempo op.’
  Herman Koch

 • De Beste Plek Ter Wereld

  De Beste Plek ter Wereld

  Ga je mee?’ roept de jongen boven het lawaai van de busmotor uit. ‘Naar de beste plek van Indonesië. Nee, ter wereld! Alles wat je maar wilt, is daar te doen. En alles wat je wilt hebben, is daar te krijgen.’


  Antropoloog Roanne van Voorst besluit de jongen te volgen, en komt terecht in een van de armste sloppenwijken van Jakarta. Ze blijft er meer dan een jaar, in een huis gemaakt van hout en asbest, boven op een overbevolkte rivierbank. Steeds beter leert ze haar buren en hun leefsituatie kennen: de extreme armoede, de dreiging van ontruimingen omdat de wijk illegaal is, en vooral: het hoofd te bieden aan de regelmatige overstromingen van de sterk vervuilde rivier. Op al die problemen hebben de sloppenwijkbewoners efficiënte, veelal verrassende, en vaak uiterst creatieve oplossingen bedacht, die ze hun nieuwe ‘adoptiekind’ geduldig aanleren: hoe je een bankrekening opent zonder bezittingen of onderpand, hoe je mannen verleidt, hoe je de politie moet omkopen, en hoe je een sportschool opzet met behulp van een oude badkuip en een stapel bakstenen.


  Op een informatieve, humoristische en persoonlijke manier geeft Roanne van Voorst een origineel inzicht in het harde, maar veerkrachtige bestaan van de sloppenwijkbewoners.

  ‘Roanne van Voorst beschrijft het ongerijmde, moderne Indonesië zoals alleen iemand kan doen die van het land houdt. De beste plek ter wereld is een wonderlijk, zelfs ontroerend portret van een sloppenwijk’
  Gustaaf Peek, schrijver

  ‘Indrukwekkend. Een liefdevol geschreven monumentje.’
  Eveline Stoel, schrijver

  ‘Roanne van Voorst heeft de moed om in het rauwe leven te stappen van de allerarmsten van Jakarta, en door haar ogen beleven we hun soms pijnlijk hilarische strijd om te bestaan’
  Step Vaessen, correspondent Indonesië voor Al Jazeera

 • De Verhuizing

  De Verhuizing

  Een psychologische roman over de moderne neiging van stadsontwikkelaars en bestuurders om veilige, schone en anderszins aantrekkelijke buurten te creëren op basis van data en scenario’s– en de pijnlijke resultaten daarvan in de levens van bewoners.

  ‘Geslaagd tragikomisch debuut. De verhuizing is een boek dat erom schreeuwt verfilmd te worden.’
  Hebban

  ‘Een messcherp psychologisch portret over menselijke verhoudingen in werk en privérelaties. (…) Er is een onderhuidse spanning voelbaar die oploopt naar het einde van het boek toe. De ontknoping is onverwacht en bijna onthutsend te noemen. Knap geschreven debuutroman van antropologe Roanne van Voorst.’
  Carol Tummers, NBD Biblion

  ‘Van Voorst schreef het zwart-humoristische De Verhuizing onmiskenbaar vanuit een groot inzicht in kwetsbare groepen én in de menselijke psyche.’
  Opzij

  ‘Van Voorst heeft met De verhuizing laten zien dat ze haar wetenschappelijke kennis kan combineren met een vlotte schrijfstijl.’
  Cultuurbewust

 • De toekomst van de liefde is single

  Artikel in Psychologie Magazine, 2020

 • Visueel vreemdgaan: de invloed van technologie op de liefde

  Hoofdstuk in het boek "Intieme Revoluties. Praktijken van verzet in seks, liefde en zorg" ,
  Katrien de Graeve en Rahil Roodsaz (publicatie: winter 2020)

Roanne speaking at Tedx

Lezingen en optredens

Roanne leest voor uit eigen werk op (literaire) evenementen, geeft vaak lezingen over haar onderzoek en werk, en treedt regelmatig op als dagvoorzitter, moderator of presentator van evenementen. Ze staat erom bekend dat ze ingewikkelde zaken op een toegankelijke en geestige manier kan overbrengen. Haar antropologische werkwijze maken de lezingen extra informatief: anders dan de meeste futurologen, test zij veel van de dingen uit die ze bestudeert, en kan daardoor invoelend maken wat de implicaties zijn van technologische of sociologische veranderingen.

Roanne speaking at Lowlands

Roanne sprak recent onder andere op Lowlands (over de toekomst van muziek, vriendschap en amusement), op het Happinez festival (over de toekomst van menselijkheid), op het jaarlijks futuristendiner (over de toekomst van ons voedsel) en op TedxAmsterdam en TedxWageningen (over een duurzame toekomst).


Veelgevraagde onderwerpen voor Roanne’s lezingen zijn:

 1. De toekomst van liefde, seks en relaties: In de nabije toekomst wonen we steeds vaker alleen, hebben we seks met avatars en worden we verzorg door robots. Hoe zullen we ons daar straks bij voelen, hoe ervaren we de liefde door de rijden heen, en wat zal de impact van technologische innovatie zijn op menselijke relaties?
 2. De toekomst van werk en educatie en menselijke duurzaamheid: zullen robots ons werk overnemen, en welke vaardigheden moeten mensen zichzelf en hun kinderen aanleren om in de toekomst niet overbodig te worden? Hoe kunnen we samenwerken met technologie, op zo’n manier dat onze tijd en werkervaring, waardevoller wordt?
 3. De toekomst van voedsel: nu alom bekend is dat de vlees-en zuivelindustrie enorme negatieve impact hebben op dierenwelzijn en het milieu, lijkt het erop dat plantaardig eten de norm gaat worden. Wat zijn de implicaties van die shift voor onze gezondheid, onze tradities, onze eetcultuur en onze denkbeelden? En welke andere voedingstrends zullen we de komende jaren aan keukentafels tegenkomen?
Roanne speaking at Tedx

Wil je Roanne inhuren als spreker, moderator of presentator voor je evenement?
Neem dan contact op met MVP management.